SÖYLEŞİLER
Nuray Önoğlu ile Söyleşi
Kültür Servisi
Behçet Çelik, Kurbağalara İnanıyorum’da Barış Bıçakçı ve Ayhan Geçgin ile söyleşirken “Mesele zaten dünyanın olmuş bitmiş bir dünya olarak algılanmasında; edebiyat ve sanat, bana öyle geliyor ki, biraz da ‘Durun yahu, daha bitmiş değil, daha ne dünyalar var bu dünyanın içerisinde, görelim bakalım (ya da görün bakın) neler oluyor, olacak,’ demek için var. Dünyanın mevcut algılanış biçimlerinin tahakküm ve taarruzuna karşı bir alan ya da boşluk açma, bir mesafe koyma çabası. DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lacivert Dergisi Söyleşisi
Sofya Kurban: Okurlar için kısaca yazma serüveninizden bahseder misiniz?
Behçet Çelik: Ciddi anlamda yazmakla ilişkim lise yıllarımda başlar. Tam hatırlamadığım bir şekilde kendi kendime yazmaya başladım. Büyük bir olasılıkla kitap okumayı çok sevdiğim için, ben de bir şeyler yazabilirim düşüncesiyle kalkıştım.
Özgür Edebiyat Söyleşisi
Tanıl Bora Söyleşisi
Birikim
Metin Celal: Hukukçu bir ailenin çocuğusun. Annen ve baban avukat, kitaplarındaki biyografinde yazmıyor ama ben bunu nereden okudum? Galiba, Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar’da… Evde nasıl bir kültürel hava vardı? Okuma yazma işlerine nasıl girdin? Annen, baban kitap okur muydu?
Behçet Çelik: Annem de, babam da kitap okurlardı. İyi bir kitaplıkları vardı. Babam kitapların yanı sıra Yeni Dergi, Yeni Ufuklar, Varlık ve Türk Dili’ni yıllarca takip etmiş, biriktirmiş ve ciltletmişti.
Bengü Vahapoğlu eserinle ilgili incelemesinde seni, –Tanpınar’ın da büyükbabalarından olduğu– “iç dünya yazarları” ailesine katıyor. Gerçekten, roman kahramanlarının ana mesaisi kendilerini dinlemek, ruhlarının kuyularına ip sarkıtmak. Ama orada dünyasız bir “kendilik” buluyor değiller, zaten dünyasız bir benlik/kendilik olamayacağını, dahası insanın kendi diplerinde dünyanın dertleriyle yüzleşebileceğini gösteriyorsun. Buradan başlayan bir soru tarrakası: İnsanın içi, bir tekinsizlik alanı mıdır?
Irmak Zileli Söyleşisi
Sanat Kritik
Behçet Çelik’le bu söyleşimizi 2016’da yapmıştık. O günden bu yana bir öykü kitabı (Yolun Gölgesi, 2017) ve bir roman daha yayınladı (Belleğin Girdapları, 2019). Yeni öykü kitabı Patikaların İyi Yanı’nın eli kulağında… Bu müjdeyi aldığımızda kitap henüz dağıtıma çıkmamıştı ama siz bu söyleşiyi okurken kitap da okurla buluşmuş olacak. Behçet Çelik’in yazı masasını kurcaladığımız 2016 yılında bize bunları söyledi, ama kendi cümleleriyle bir şerh koymak gerekiyor şimdi.
DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ